خواجه نصیرالدین طوسی (۵۹۸-۶۷۲ ق) فیلسوف، متکلم، فقیه، دانشمند، ریاضیدان و سیاستمدار ایرانی شیعه را به خاطر تأثیر شگرفش در تحولات علمی، اجتماعی و سیاسی عصر خود میتوان مرد تغییر و تحول نامید.
نقش خواجه در احیای سنت عقلانی در عالم اسلامی بسیار درخشان است. پس از هجمات فراوان فخر رازی و غزالی و شهرستانی و دیگر متکلمان و فقهای ظاهرگرا و عرفا و حمایت حکومتها از فکر اشعری تفکر عقلانی در جوامع اسلامی به افول گرائید. نقدهای فخر و غزالی فلسفهی مشاء را که نماد خردگرائی بود به گوشهی انزوا کشاند. دو کتاب نقد المحصل و شرح اشارات خواجه که سراسر پاسخ به نقدهای فخر علیه فلسفه است، بار دیگر خردگرائی را در عالم اسلامی احیا کرد. اشراب روش عقلانی فلسفی به کلام، مسیر کلام را در تفکر اسلامی تغییر داد و بر عقلانیت آن افزود.
در بعد سیاسی، خواجه پایهگذار دو تغییر بزرگ بود، یکی برچیده شدن بساط ستم عباسیان و دیگری رام کردن خوی سرکشی مغولان و در نتیجه اسلام آوردن آنان. پس از اینکه هلاکو به قلعه اسماعیلیه هجوم آورد، به پیشنهاد خواجه بدون جنگ و خونریزی حاکم قلعه تسلیم شد. پس از این خواجه در نزد هلاکو قرب و ارج یافت. وی نه تنها از برخی جنگها و کشتارها جلوگیری کرد و حتی دانشمندی مانند ابن ابی الحدید معتزلی شارح نهج البلاغه را از مرگ نجات داد، بلکه از قوم خونریز مغول حاکمانی دانشدوست و آبادگر ساخت. وی نه تنها از آتش گرفتن کتابخانهها جلوگیری کرد، بلکه رصدخانه و کتابخانهی بزرگ مراغه را بنا نهاد. هلاکو با مشورت خواجه نصیر بغداد را فتح کرد و دودمان عباسیان را که مستعصم آخرین خلیفهاش بود، برچید.
در حوزهی آموزش، خواجه با تدوین رسالهها و کتب فراوان متون نو و قوی آموزشی را در اختیار متعلمان قرار داد. کتب خواجه همچنان جزئی از کتب درسی حوزههای علمیهاند. این نوشتار به معرفی مختصر کتب درسی خواجه خواهد پرداخت.
۱: تجرید الاعتقاد، این کتاب کلامی را در عقاید شیعهی امامیه نگاشته است. شش مقصد این کتاب را تشکیل میدهد. مقصد نخست در امور عامه و مقصد دوم در اعراض و جواهر است. در کتاب کلامی دیگر خواجه، قواعد العقائد این دو مقصد به عنوان مقدمه ذکر شدهاند که در تجرید همتراز دیگر مقاصدند. مقصد سوم در اثبات صانع و صفات و افعال صانع است. مقصد چهارم در نبوت است و مقصد پنجم حول امامت. مقصد پایانی به مسأله معاد میپردازد.
در این کتاب خواجه روش و رویکردی نو در کلام را آغاز میکند و با شیوهای فلسفی-کلامی در عقاید شیعه کتاب تجرید را بنا نهاد و در ارائه این نظام موفق بود. مهمترین منابع کلامی پس از نصیرالدین طوسی، آثاری مانند اللوامع الالٰهیۀ سیوری، المواقف ایجی، المقاصد تفتازانی، و المجلی ابن ابی جمهور احسایی، بیش و کم وامدار رویآورد، ساختار و یا اندیشههای تجریدند.
از دیگر توفیقات این کتاب شروح و حاشیههای فراوان بر این کتاب است. نخستین شرح تجرد، کشف المراد علامه حلی، شاگرد خود خواجه است. شرح علامۀ حلی بر تجرید در حوزههای شیعی به عنوان متن درسی علم کلام رواج فراوان دارد. شرح مزجی تفرید الاعتماد ابوالعلاء بهشتی، شرح تسدید القواعد فی شرح تجرید العقائد شمسالدین محمودبن عبدالرحمان ابن احمد اصفهانی که میر سید شریف و دیگران بر این شرح حاشیه نگاشتهاند، شرح مزجی علی ابن محمد قوشچی معروف به شرح جدید و حاشیه ارزشمند شمس الدین خفری بر شرح قوشچی و شرح مفصل فیاض لاهیجی به نام شوارق الالهام از مهمترین شروح تجرید الاعتقاد است.
۲. شرح الاشارات و التنبیهات: اشارات و تنبیهات را ابن سینا نوشته است. این کتاب از مهمترین کتب فلسفی مشاء است. این کتاب در سه بخش عمدهی منطق(نمط نخست)، طبیعیات(نمط دوم و سوم) و مابعد الطبیعه (نمط چهارم تا نهم) تدوین شده است. دو نمط پایانی این کتاب بر خلاف نمطهای پیشین که شیوهای صرفاً بحثی و عقلی داشت به مباحث عرفانی میپردازد و یکی از متون کمنظیر عرفان محسوب می شود. فخر رازی با نگاشتن شرحی به آن که در واقع نقد و جرح این کتاب بود، تا مدتها فکر عقلانی را منزوی کرد. خواجه نصیر با نگاشتن شرح اشارات و روشن کردن آراء ابن سینا و پاسخگویی به انتقادات فخررازی، تفکر فلسفی را احیا کرد. قطب رازی در کتاب محاکمات به داوری میان شرح خواجه و فخر میپردازد. این کتاب هنوز به عنو.ان متن درسی مشاء در حوزهها و دانشگاهها تدریس میشود.
۳. اساس الاقتباس: این کتاب در علم منطق به زبان فارسی نگاشته شده است و از مهمترین متون منطق در کنار شفاء ابن سینا محسوب میشود. متن کتاب ساده است و از تعقید به دور است و از قلت و انقلت های بیثمر خالی است و تمام ابواب منطق را شامل میشود.
این کتاب به تصحیح و تعلیقهی عبدالله انوار منتشر شده است و نیز این کتاب توسط مصطفی بروجردی بازنگاری شده است و به فارسی جدید برگردانده شده است.
۴. آداب المتعلمین: رسالهای در تعلیم و تربیت به عربی. شیوههای تعلیم تربیت از موضوعاتی است که دیرباز در تمدن اسلامی مورد بحث و تحقیق دانشمندان و فیلسوفان بزرگ بوده و آثار متعددی به طور مستقل یا در ضمن آثار دیگر در این باره پدید آمده است.
“آداب المتعلمین” خواجه نصیر به رغم ایجاز، از برجستهترین آثار در این زمینه به شمار میرود. این رساله از همان ایام تالیف، چنان شهرت و مقبولیتی یافت که به صورت کتاب درسی جنبی در مدارس و حوزههای علمی درآمد؛ چنان که در عصر ما نیز در “جامع المقدمات” که از مشهورترین کتب مقدماتی طلاب علوم دینی است نیز درج گردیده است. خواجه در آغاز رساله تصریح کرده که چون تحصیل علم برای طالبان دشوار آمده و کسانی هم که در این کار مجاهدت میکنند ممکن است در بسیاری موارد بهره چندانی برنگیرند، تلاش نموده راه و روش علم آموزی را، آن چنانکه از استادان خویش شنیده یا در کتابها خوانده به اختصار بیان کند. این کتاب در دوازده فصل تدوین شده است.
* این متن را چند سال پیش، برای پایگاه روات حدیث-که دیگر نیست- نوشتم.
مارس 2, 2015 در 8:58 ب.ظ.
سلام. دعوتید به بازی از وبلاگ نوشتن.
لایکلایک